ПОРТРЕТ КАО ИНДУСТРИЈСКИ ПЕЈЗАЖ

by Author NameSept 8th, 2016

Основна намера нам је да из колекција фотографских негатива и фотографија које се чувају и дигитализују на Завичајном одељењу Народне библиотеке Бор приредимо макар две изложбе годишње, да представимо принову у фонду и штампањем фотографија обезбедимо најтрајније чување дигитализоване грађе и извора. За ову прилику планирана и приређена тема је портрет, која је временом нарастала до синтагме „индустријски пејзаж“. Тако је коначан наслов, који описује карактер и интенцију изложених фотографија: Портрет као индустријски пејзаж. Одабир теме је донекле инспирисан током реализације пројекта "Боре - понекад и стално" (2012). Приликом покушаја реализације фотографског истраживања "Ми смо Бор", организатор и фотографи Ерве Дез, Пабло Фернандез и Марија Јанковић, нису успели да добију дозволу РТБ-а Бор која би омогућила фотографисање портрета радника на радним местима. Курс од портрета ка индустријском пејзажу држе идеје које нас воде, између осталог, до хипотезе о портретисаној личности као “друштвеном производу”; радништву као најближој и најширој панорами, хоризонту, линији спајања коју нјачешће препознајемо у људима, која у извесном смислу представља тачку спајања у перспективи. Блиску даљину и уморну наду.

Сама колекција фотографских негатива и фотографија Завичајног одељења представља један добар пример друштвеног производа, заједничког напора и воље за очувањем културног добра које има карактер јавног културног добра са императивом што шире доступности јавности и корисницима. Фотографије које су изложене припадају институционалним и приватним колекцијама које чине фотографије и негативи настали у периоду од двадесетих година ХХ века до 2004, а пре свега, најбогатијој и највреднијој од њих - фотодокументацији РТБ-а Бор, али и приватним колекцијама: Радмиле Брежанчић, Радмиле Лежаић, Љубомира Маркова, Бајрама Салијевића, Мирослава Радуловића, Владимира Павловића. Аутори фотографија су Ђура Коловратар, Драгољуб Митић, Бајрам Салијевић, Љубомир Марков и бројни још увек анонимни фотографи. Захваљујемо се и проф. Ђорђу Одановићу, који је серијом фотографија "Тендер", објављеном у специјалном броју Бележнице, под називом Боросане (Бор 2010) инспирисао ову изложбу.

Захваљујемо свим ауторима и дародавцима на поверњу и молимо кориснике да нам помогну у разрешавању идентитета фотографисаних личности. 

 

Драган Стојменовић

библиотекар

Завичајно одељење, Народна библиотека БорОвај документ је прегледан 102 пута.